Jeans på G

Heej♥

Jeans är ju något som aldrig verkar bli omodernt.Tänk att man idag köper bla.jeans som är fulla med hål,inte klokt egentligen men snyggt! (Hänger ett par i min garderob)
Jag är så gott som 100% säker på att alla har/äger nåt jeansplagg i sin garderob!

Jeans är ursprungligen slitstarka byxor av denimtyg med nitar som förstärkning av sömmar utsatta för stor påfrestning. Senare har denim använts även för andra klädesplagg än byxor, tex. "jeansjackor" och "jeanskjolar" när det istället borde heta "denimjackor", "denimkjolar" etc.

Jeansen skapades 1872 i San Fransisco av Levi Strauss tillsammans med skräddaren Jacob Davis. Nitarna var egentligen Davis idé, men han saknade pengar för finansiering av en patentansökan, varför Strauss hjälpte till ekonomiskt.Levi's jeans har du väl hört talas om?
Jeansen blev mycket populära bland de som behövde slitstarka byxor,bla.guldgrävare & cowboyer.
Det var först senare som jeansen blev en del av rock kulturen & tog över världen...

Under slutet av 1900 talet var jeansen mer en modedetalj än arbetskläder.

Stentvättat
När jeans blir slitna framträder inslagstrådarna, som är vita i denim, mer än på nytt tyg. Ett tag blev det bland ungdomar ett mode att jeansen skulle se slitna ut. Som ett försäljningsargument tumlade då företagsamma tillverkare helt nya byxor med stenar i en tvättmaskin, varvid de eftersträvade ljusa fläckarna slets fram. Därav uppstod nyordet "stentvättat".Undra hur många tvättmaskiner som gick sönder...

Hur som helst kan man väl säga att det nu i vår/sommar är oootroligt inne med bla.jeansjackan & jeans shortsen.Tycker man ser & hör det överallt...
    
 
Nu ska jag iväg å' träna  lite,men vi hörs!


Kommentarer
Postat av: Josefin

Jag älskar jeans :) Passar vid ALLA tillfällen typ:)

2010-04-20 @ 20:15:22
URL: http://sameoldstories.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0